e-reader kopen?

E-reader kopen of Tablet kopen maar je ziet door de bomen het bos niet meer?

Deze toelichting zal je meer duidelijkheid geven over de verschillen tussen de e-readers en tussen e-readers en tablets.



Welke typen e-readers zijn er?

De huidige e-readers op de markt zijn te verdelen in 2 hoofdgroepen:

  • de E-Ink e-readers, met elektronische inkt
  • de TFT/LCD e-readers, met kleuren displays

Daarnaast is er nog een groep die we Tablets, of Tablet PC noemen. Voor een korte uitleg over de Tablet pc kun je hier terecht.
Een e-reader met TFT/LCD display is eigenlijk een Tablet, maar dan met de specifieke functies om makkelijk te kunnen lezen. Op de meeste Tablets die niet gespecificeerd worden als e-reader kun je óók digitale boeken, e-books, lezen. Hiervoor moet je dan soms een speciaal programma (software) downloaden zoals Aldiko Reader, FB Reader, TXTR of andere programma's.


Welke voor- en nadelen zitten er aan deze 2 verschillende e-readers t.o.v. elkaar?

E-Ink e-readers, de voordelen:
  • leest uitstekend met volkomen stabiel beeld
  • Leest ook uitstekend in de volle zon
  • Lange batterij duur, verbruikt nauwelijks stroom
  • Geen hinderlijke reflecties

E-Inkt ereaders, na nadelen:
  • Minder geschikt voor surfen op Internet (bij e-readers met WiFi)
  • Iets trager dan LCD-TFT schermen


TFT/LCD display, de voordelen:
  • Kleuren display, geschikt dus om bijvoorbeeld foto's te bekijken
  • Doorgaans snellere werking
  • Bij e-readers met WiFi goede mogelijkheid om te surfen op Internet, mailen enz.

TFT/LCD display, de nadelen:
  • Verbruikt veel stroom, kortere batterij duur
  • Leest minder prettig door achtergrondlicht, kleine trillingen
  • Buiten lezen, zeker met zonlicht, nauwelijks mogelijk


Welke mogelijkheden hebben e-readers momenteel:

Grootte van het display:
Er zijn e-readers met displays met verschillende grootte. Je hebt momenteel displays vanaf 6 inch t/m 13.3 inch.
Een voordeel van een kleiner display is dat de e-reader heel handzaam is, makkelijk mee te nemen dus, lekker licht, dus je kunt hem goed en lang in je hand vasthouden.
Een voordeel van een groter display is dat er lekker veel tekst op kan waardoor je minder hoeft te bladeren. Tevens is het meer geschikt voor niet makkelijk schaalbare document formaten als PDF. Ook kranten kun je makkelijker lezen op een groot display.
Oze grote e-readers draaien op Android en beschikken over de google Play Store waardoor exterren apps gedwonload kunnen worden.


WiFi:

Sommige e-readers hebben de mogelijkheid van WiFi, draadloos verbinding maken met een netwerk dus. Hierdoor kun je m.b.v. de geïntegreerde browser op het Internet surfen en je e-mail checken. TFT/LCD e-readers zijn hier meer voor geschikt, maar E-Ink e-readers met WiFi kunnen dit ook, maar dit werkt wat trager en is niet in kleur.


Touchscreen:

Sommige e-readers hebben de mogelijkheid om het menu te bedienen zonder de knoppen. Je navigeert dan met de vinger of een speciaal pennetje, de Stylus genaamd, door het menu. Meestal kun je bij e-readers met touchscreen ook de bladzijde 'omslaan' met je vinger of stylus, maar soms ook m.b.v. knoppen.
Tevens heb je vaak bij e-readers met touchscreen de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Er komt dan een virtueel toetsenbord in beeld waarmee je tekst kan typen. Ook handig bij surfen op Internet voor het invoeren van URL's. Ook woorden onderstrepen of omcirkelen kan meestal bij e-readers met touchscreen.


Text-to-speech:

Enkele e-readers hebben de mogelijkheid van 'text-to-speech'. Hierdoor kun je e-books, de digitale boeken, laten voorlezen door de e-reader. Goed om te weten dat dit anders is dan Luisterboeken. Bij Luisterboeken zit er emotie in de stem. Bij text-to-speech is het een emotieloze computerstem.
Edit: inmiddels zijn er e-readers met text-to-speech op de markt met een echte stem (IVONA), bijvoorbeeld Onyx Boox C65ML


Woordenboek:

Wanneer de e-reader een woordenboek tot z'n beschikking heeft kan dit erg makkelijk zijn om betekenis van woorden op te zoeken en als er internationale woordenboeken inzitten dan kun je ook de vertaling opvragen. Vaak zijn extra woordenboeken later nog toe te voegen.