Veel gestelde vragen

Wat is een e-book?
Een e-book is de elektronische versie van een boek. Net als een MP3 bestand dat beluisterd kan worden op een MP3-speler is een digitaal boek een bestand dat geopend en gelezen kan worden op een e-reader, maar ook op uw computer.

Wat is een e-reader?
Een e-reader is een apparaat dat speciaal bedoeld is om e-books op te lezen. E-readers onderscheiden zich van andere apparaten, zoals de laptop of de computer, door het beeldscherm. Bij een e-reader is het beeldscherm gemaakt van zogenaamde. 'e-inkt'. In tegenstelling tot een lcd-scherm reflecteert een e-inkt scherm niet en is het zelfs in vol zonlicht uitstekend te lezen.

Wat is Adobe Digital Editions?
Adobe Digital Editions is software van de firma Adobe. Met Digital Editions kunt u digitale boeken lezen en beheren. De software zorgt er tevens voor dat e-books bestanden die u download worden omgezet in ePub of pdf

Wat is een Adobe ID?
Als u de eerste keer Adobe Digital Editions installeert wordt u gevraagd om uw computer eenmalig middels uw Adobe ID te autoriseren. Klik hier om een Adobe ID aan te maken.

Hoe zit het met beveiligde e-books?
Er zijn 2 manieren van beveiligen van e-books:

Digitale Watermerk
In Nederland/Europa is de meest voorkomende vorm van beveiliging het door Adobe uitgegeven Digitale Watermerk. Dit is een klantvriendelijke wijze van beveiligen, waarbij je geen software nodig hebt om je e-books te kunnen lezen. Je zet het ePub/pdf bestand eenvoudig op je e-reader of computer en hebt dus geen software nodig. In het Digitale Watermerk zitten kenmerken verwerkt, waarbij de eigenaar/koper van het e-book bestand zich dient te houden aan de regels opgesteld door de uitgever van een e-book. De eigenaar kan worden achterhaald door de uitgever (indien er bijvoorbeeld misbruik wordt gemaakt).

Adobe Digital Editions
Daarnaast is er nog de niet zo klantvriendelijke/ouderwetse Adobe Digital Editions beveiliging. Hierbij dient men het gekochte e-book bestand (.acsm) eerst om te zetten naar een ePub bestand middels de software van Adobe (Digital Editions).
Procedure is eerst een Adobe ID aanmaken en vervolgens je e-book uploaden naar (het geautoriseerde) Adobe D.E. Vervolgens kun je op apparaten die met hetzelfde Adobe account zijn geautoriseerd overzetten (tot het maximaal aantal keren kopiëren, bepaald door de uitgever).
Bij e-readers en tablets van Onyx Boox is dit eenvoudiger: je dient deze software te downloaden/installeren vanuit de Play Store. Vervolgens een account aanmaken als je dit nog niet hebt en dan je e-books erin importeren. Je e-reader is dan geautoriseerd met een Adobe D.E. account.